Verwacht je op zaterdag 15 februari aan de absolute Belgische top van de breaking scene. Mixed Souls en B-town breakerz organiseren i.s.m. Straatrijk & Danssport Vlaanderen de breakdancebattle Breaking A! Kom af en geniet van het spektakel of supporter voor jouw favoriet in de battles! Breaking A maakt deel uit van het nationale breaking circuit voor kids en jongeren ‘The Legacy-League’, meer info op www.legacy-league.com
 

Programma
Bekijk de definitieve timing op www.legacy-league.com
10u30: Deuren
11u00: Workshop Beginners 
12u00: Battle Kids beginners (U14)
14u00: Battle Pro bboys (adults 3on3 & kidz 2on2 U17)

19u00: Einde


Info en inschrijvingen 
Kidzbattle www.legacy-league.com
3on3 Adults https://forms.gle/DzLsMCHpSMQMXjta7

Organisatie
Mixed Souls, B-Town Breakers, Danssport Vlaanderen, Straatrijk, Het Oude Badhuis

Met de steun van
District Antwerpen, Het Oude Badhuis en Vlaanderen

Wat is breaking precies en waar komt het vandaan?

Breaking, ook gekend als bboying en later door de media breakdance genoemd, is de originele dans van de Hip Hop cultuur! Dit is niet algemeen geweten omdat de term Hip Hop vaak fout gebruikt wordt door de media. Hip Hop is de naam voor een cultuur die in de South Bronx ontstaan is en uit vier elementen is opgebouwd. Deze originele vier elementen van Hip Hop zijn:  MC'ing (originele term voor een rapper), Bboying, DJ'ing en Graffiti. Breaking is een dansvorm waar veel verschillende stijlen aan bod komen. Creatief zijn met bewegingen of zelfs eigen bewegingen uitvinden wordt binnen de breaking scene aangemoedigd. Het hebben van een unieke en herkenbare stijl is iets waar een bboy heel zijn carrière naar streeft. 


Breaking is ontstaan in de South Bronx in de vroege jaren ’70. In de South Bronx, een achtergestelde wijk in New York, ging men door harde economische en sociale tijden. De jeugd die geteisterd werd door armoede en bendegeweld ging op zoek naar andere vormen van expressie en uitlaatkleppen. Deze zoektocht naar expressie mondde uit in het ontstaan van vier elementen die men later onder één naam gebundeld heeft: Hip Hop. Hip hop maakte ‘something out of nothing’ en zorgde dat het negatieve in iets positief werd omgezet. De originele Hip Hop cultuur draaide rond het samenkomen van mensen, het vergeten van problemen, het hebben van een toffe tijd en er ‘fresh’ uitzien. Als we de naam Hip Hop vertalen dan betekent dit ook letterlijk ‘Tof Feestje’.

In het begin werd er enkel in New York gebreakt, maar nadat enkele bboys en bgirls in de bioscoop waren verschenen in films zoals: Flashdance, Style Wars, Wild Style en Beat Street, verspreidde breaking zich over heel de wereld. In de 80’er jaren was breaking hierdoor heel populair geworden, maar deze populariteit was van korte duur en de dansvorm werd door de opkomst van de disco muziek vergeten. Eind jaren 90 was er een echt breaking revival en sindsdien is deze niet meer gestopt. Zowel de dans evolueerde als de battles waar de bboys elkaar ontmoetten. De professionalisering werd ingezet op aangeven van een aantal grote events en merken (Unbreakable in België, Red Bull internationaal) die de dans promootte tot ongeziene niveaus. Supersterren zoals Lilou (Pokemon crew – Frankrijk) werden geboren. Tal van nieuwe bewegingen en stijlen werden uitgevonden. Breaking crews gingen choreografieën maken voor shows en later werden deze choreo’s ook gebruikt in de battles. In 2018 werd breaking een officiële discipline op de Youth Olympic Games in Argentinië. Momenteel zit de ‘sport’ in de laatste fase om toegevoegd te worden aan de Olympische Spelen in Parijs 2024.

Foto’s door Jacowbski

Zaterdag 15 februari
10.30 – 19.00 uur | Gratis Inkom


Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • Gratis