Als pionier van de Ethiopische jazz behoort Hailu Mergia tot het selecte clubje muzikanten dat een eigen muziekgenre heeft ontwikkeld. Met zijn bezwerende, funky trance doet hij denken aan Mulatu Astakte, die andere Ethiopische ster. Begeleid door een strakke ritmesectie, improviseert Hailu Mergia op keyboard en accordeon – en neemt hij zijn publiek mee op een hypnotische trip naar onbekende oorden.

Een muzikaal genie, met een opmerkelijke levensloop. De Ethiopische keyboard- en accordeonspeler Hailu Mergia bereikte in eigen land een sterrenstatus in de jaren ‘70, toen hij zich -samen met Mulatu Astake – tot de grondlegger van de ethio-jazz ontpopte. 

Noodgedwongen emigreerde hij later naar de VS, waar hij jarenlang als taxichauffeur werkte, maar in zijn vrije tijd muziek bleef maken. Een onverwachte heropleving volgde enkele jaren geleden. De man achter de befaamde muziekblog ‘Awesome Tapes From Africa’ ontdekte oude cassettes van Hailu Mergia en bracht zijn muziek opnieuw uit. 

Een wereldwijde interesse in deze prachtige, bezwerende muziek zorgde voor een nieuw hoogtepunt in de carrière van Hailu Mergia. In 2018 bracht hij een nieuwe plaat uit. Zijn kenmerkende ethio-trance blijft meesterlijk, magisch en meeslepend. Een absolute must-see.

Dit concert vindt plaats in het kader van "L'Afrique c'est chic", in samenwerking met Radio Centraal (Woke Up This Morning).

Vrijdag 4 oktober | 20.30 uur
12 euro VVK | 15 euro kassa | 2 euro kansentarief

Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • inkom: 15 euro
  • vvk: 12 euro
  • Kansentarief: 2 euro