Low tech: weg met high tech?

Wil je duurzamer leven? Tijdens het Low Tech Lab onderzoeken we of en hoe lowtech ons hierbij kan helpen. Daarbij kijken we ook naar het Zuiden. Brengen nieuwkomers lokale, ecologische oplossingen mee die voor ons nog ongekend zijn?

Met boeiende sprekers, korte pitches en leuke muziek willen we je stimuleren om lowtech in je dagelijkse leven toe te passen.

 

Programma

Key Note speakers

16u00 - 17u00 : Kris De Decker
Oprichter en auteur van "Lowtech Magazine", een internetpublicatie die zowel in het Nederlands, het Engels als het Spaans verschijnt. Lowtech magazine haalt meer dan 150.000 unieke bezoekers per maand en telt meer dan 30.000 abonnees. Sinds 2007.
Onderzoeker en consulent voor het Demand Centre, Lancaster University, Verenigd Koninkrijk, 2016-2018. Het Demand Centre onderzoekt hoe de vraag naar energie evolueert.
Mede-bedenker van de Human Power Plant, een kunstproject dat de mogelijkheden onderzoekt van menselijke energieproductie in een moderne maatschappij

17u30 - 18u30 : Rijnder Van Tijen (Demotech)
Demotech test en promoot een unieke benadering van duurzaamheid, ontwikkeling en het dagelijks leven over de hele wereld.
Demotech stelt deze ontwerpen belangeloos beschikbaar via de eigen website aan mensen in de ontwikkelingslanden. Het gaat daarbij om "design for self-reliance" ontwerpen waarin high-tech principes, zijn vertaald naar een uitvoering die handwerkslieden en boeren in arme landen zelf kunnen begrijpen, zelf maken en zelf onderhouden.

19u00 - 20u00 : Sep Verboom
Vlaams ontwerper die binnen MAAKBAAR project uitwisseling en co-creatie traject zal afleggen met Shipibo Konibo gemeenschap in Peru

 

Pitches (speakers corner)

We organiseren een beurs waar kleinere organisaties en leuke projecten zichzelf kunnen voorstellen.
Deelnemers krijgen in een speakers corner de kans om hun project aan het publiek te ‘pitchen’ (in 10 of 15 minuten) en kunnen daarna over hun project in gesprek gaan met bezoekers.

15.20 uur: Carpet of Life: tapijten uit Marokko, daar met traditionele handknooptechnieken gemaakt
15.40 uur: Aircars
16.00 uur: Fietswieder: https://www.mo.be/fr/node/52243
16.20 uur: Labland: Bamboe als bouwmateriaal, geïnspireerd door het Zuiden
16.40 uur: Trashbeatz
17.00 uur: Infrastructures: Openstructures onderzoekt de mogelijkheid van een open modulair systeem waarin iedereen ontwerpt voor iedereen op basis van één gemeenschappelijk grid
17.20 uur: Leemniscaat: bouwen met Stro en Klei
17.40: Kringwinkel & Labeur Local
18.00 uur: Bram de Vries (project om biomassa te verbranden
18.20 uur: Kundabuffi: vertel- en muziektheater over de mensen van de aarde ( in samenwerking met en met input van Diasporagroepen)
18.40 uur: Sociocratie
19.00 uur: Karin (beenderbouillon)
19.20 uur: Onbetaalbaar
19.40 uur: Clara Butow met de Trashflamingo

 

Film en Documentaires (doorlopend)

The usage of natural sustained materials in the building industry and practices in Cuba

Het Ritme van de Rups
Het Ritme van de Rups toont portretten van boeren in Brazilië en België die zich verzetten tegen de tredmolen van de huidige landbouwsystemen: de race naar steeds grotere machines, uitgestrekte domeinen, krachtige pesticiden en een globale afzetmarkt. Deze pioniers ontlasten zich van alle verplichtingen naar banken en leveranciers, en ontdekken dat hun omgeving en hun leven sneller veranderen dan verwacht.

Real food for real people
In Kopenhagen slaagde men er in 4 jaar tijd in om meer dan 90% ecologische maaltijden voor 900 overheidsinstellingen te serveren. En dat voor hetzelfde budget als de ‘industriële, voorverpakte maaltijden’ voor gevangenissen, scholen, bejaardentehuizen, stadsdiensten, etc. Door afvalreductie en aangepaste menu’s worden nu 90.000 gezonde, seizoensgebonden lokale maaltijden per dag aangeboden. De drijvende kracht achter deze omslag is het MADHUS, the Copenhagen House of Food, dat niet alleen het eten opwaardeerde maar ook het werk in de keuken. Met kookopleidingen krijgen de koks weer aanzien. Vernieuwend zijn de kooklessen in scholen en de aandacht voor gezonde voeding die de kinderen meekrijgen. Een hele nieuwe generatie wordt zo zelfbewust van het belang van vers, gezond eten.

Liter of Light
Liter of Light is an open source design for a low-cost light tube that refracts solar light to provide daytime interior lighting for dwellings with thin roofs. Daylighting is cheaper than using indoor electric lights during the day. The device is simple: a transparent two-liter bottle is filled with water plus a little bleach to inhibit algal growth and fitted into a hole in a roof. The device functions like a deck prism: during daytime the water inside the bottle refracts sunlight, delivering about as much light as a 40–60 watt incandescent bulb to the interior. A properly installed solar bottle can last up to 5 years.

 

Muziek

Trashbeatz
Wist je dat er muziek zit in afval? Trashbeatz tovert afval om tot knotsgekke muziek instrumenten en haalt er aanstekelijke deuntjes uit. Ben je op zoek naar een leuke, originele ecologisch verantwoorde act om jouw festival of evenement op te vrolijken, dan ben je bij Trashbeatz aan het juiste adres! Deze gemaskerde wezens toveren de gekste dingen uit hun vuilbak. Het publiek wordt ten volle in het spektakel betrokken. Van een levend drumstel tot een swingende xylofoon, alles kan!

De Pianissimo’s
Doorlopende piano-optredens.

 

Installatie/Performance

IK-BOKS
De IK-BOKS is een interactieve kermisattractie die je om het even waar kan gebruiken. Ideaal om de aandacht te trekken en voorbijgangers of omstanders nieuwsgierig te ma-ken. Ideaal ook om hen te informeren en te engageren voor de SDG's.
‘Trek de bokshandschoen aan en geef de machine ervan langs. Jaag de wijzer de hoogte in en bepaal zo je Duurzame Ontwikkelingsdoel om voor te vechten. Bezegel je belofte voor duurzame ontwikkeling met je vingerafdruk.’
De IK-BOKS wordt bediend door 2 acteurs. Er kunnen 3 mensen tegelijk aan deelnemen. De IK-Boks is gericht op 16 jaar en ouder, maar kinderen die hun ouders vergezellen, worden ook betrokken.

UTOPIAMACHINE
De Utopiamachine is een futuristisch ogende, gebricoleerde draaimolen. Veertig passagiers mogen mee op een droomvlucht waarbij de verbeelding en de creativiteit worden geprikkeld. Tijdens een omwenteling van 360 graden wordt samen met de bezoeker nagedacht over Utopia.


Zaterdag 15 september
15.00 – 20.00 uur
Archipel, Slachthuislaan 70, 2060 Antwerpen

Inkom : 1 euro

In samenwerking met: 11.11.11, Bos+, het Oude Badhuis en Rooftoptiger
Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • inkom: 1 euro
locatie
  • Archipel
  • Slachthuislaan 70
  • 2060 Antwerpen

Extra

Met de fiets of te voet: ingang langs Lange Lobroekstraat, ter hoogte van samen-tuin het Damhofke
Info en reserveren: 11.be/lowtechlab