Niet meer zonder jou

Theatergezelschap Female Economy & Zina

Niet meer zonder jou

“Je vader en ik hebben besloten, als je niet doet wat wij zeggen, plegen we zelfmoord.”

“Die zin sloeg me in mijn rug en voor het eerst in mijn 18 jaren sloeg hij me glashelder. Ik draaide me om en zag mijn plek te midden van mijn gemeenschap, onbewoond door mij. Want anders. Dus onwaardig. Een plek om voorgoed te verlaten. Ik keek mijn moeder bloot in haar ogen. Maar het is mijn plek, mijn geboorterecht.”

In Niet Meer Zonder Jou zijn we getuige van de schurende, huiverige, soms angstige én dierbare ontmoetingen tussen een lid van de traditionele moslimgemeenschap, moeder Havva, en een vrijgevochten familielid, dochter Nazmiye. Een openbaar gesprek met haar moeder Havva, over dat waar vroeger in het gezin nooit over gesproken werd.

Nazmiye Oral ontwikkelde het concept voor Niet Meer Zonder Jou op grond van haar eigen ervaring. In de voorstelling vertellen acteurs samen met hun dierbaren hoe ze hun eigen weg zijn gegaan terwijl ze tegelijk weigerden zich te vervreemden van hun gemeenschap.

“Wat dit project zo uniek maakt is dat het niet in de tegenstellingen blijft steken. Er wordt niet zozeer een verzoening gezocht, maar wel contact, discussie, een gesprek, ruzie desnoods, want: ‘Ik zal niet doen wat je zegt. Ik zal mijn eigen pad volgen en terwijl ik dat doe, zal ik me niet laten verstoten. Ik zal anders zijn, maar niet meer zonder jou.’”
– De Theaterkrant

Theaterstuk door Nazmiye Oral
Regie Adelheid Roosen
Theatergezelschap Female Economy & Zina
Foto's door Cigdem Yuksel

Zaterdag om 20.30
Zondag om 14 uur
10 euro VVK, 12 euro kassa, 2 euro VT-statuut


Niet Meer Zonder Jou | Trailer from Zina on Vimeo.