Moya De Feyter debuteerde als dichter in 2018 en is oprichter van de klimaatdichters, een Vlaams-Nederlands dichtersverbond dat met poëzie in al haar verschijningsvormen strijdt voor een klimaatvriendelijkere wereld. Voor de afsluit-editie van de reeks BabelBaden 202 host zij samen met Jeyda Yagiz een impressionante delegatie internationale klimaatdichters samen op de BabelBühne! Met poëzie in het Fries, Portugees, Nederlands, Kaapverdiaans, Mazurisch, Engels en Spaans van Syds Wiersma, Adilça Rodrigues Soares, Ale Oseguera, Annelie David, Belén Berlín en Yousra Benfquih. Over onze heerlijk verscheiden planeet, over uitstervende talen, dieren en planten, over het verband tussen taal en thuis en geschiedenis, over poëzie als antidotum tegen verdeeldheid.

Moya De Feyter debuteerde als dichter in 2018 met Tot iemand eindelijk. Een jaar later publiceerde ze Massastrandingen, een caleidoscopische bundel waarin de destructie van onze leefomgeving centraal staat. Ze staat graag en veel op het podium en is oprichter van de klimaatdichters, een Vlaams-Nederlands dichtersverbond dat met poëzie in al haar verschijningsvormen strijdt voor een klimaatvriendelijkere wereld. Daarnaast werkt Moya aan een boek over licht dat in februari 2022 verschijnt. Ze cureert deze namiddag samen met Jeyda Yagiz, grafisch vormgeefster uit Londen en artistiek leider van het London Poetry Brothel. Ze is ook fotograaf, decorontwerper en videomaker van onder andere Home/Thuis, de poppenhuisfilm die zij samen met Moya maakte en die geselecteerd werd voor het Zebra Poetry Film Festival in Berlijn en het 9e International Video Poetry Festival in Athene.

Gasten

Adilça Rodrigues Soares is een dichteres uit Rotterdam, van Kaapverdiaanse achtergrond. Ze schrijft gedichten over alles wat passie aanwakkert in haar ziel. Thema's zijn vooral exploratie van eigen gevoelens, racisme, feminisme, activisme, liefde voor Rotterdam en liefde voor de wereld. Adilça schrijft gedichten in het Nederlands, Engels, Portugees en Kaapverdiaans. Ze is vaak te zien op verschillende podia in Rotterdam zoals RdamSound, Lagogo, Spraakuhloos en Rotterdam Poetry Slam. Verder leeft zij voor kunst in alle vormen: dans, fotografie, mode, kleinkunst en meer. 

Syds Wiersma is een dichter uit het Friese deel van Nederland. Als supervisor van het Fries Filmarchief in zijn dagelijks leven is poëzie voor hem een ​​manier om creatief de beelden te verwerken die hem elke dag voor ogen komen. “Poëzie schrijven is voor mij een vorm van incarnatie: proberen relaties, gedachten, gevoelens, beelden, objecten dieper te begrijpen.” Na zijn eerste dichtbundel ‘Alles wat ik net betinke wee’ (1992) en een time-out van bijna 25 jaar publiceerde Wiersma de afgelopen jaren drie dichtbundels: ‘Raffelwjok’ (2016), de tweetalige bundel ‘Twintig liefdes een Saudade/Tweintich leafdes in Saudade’ (2017), en ‘Lân sûnder Ljurk’ (2019; Land zonder leeuwerik). ‘Skaadhûn’ (Schaduwhond), zijn vijfde gedichtenbundel, verschijnt volgend jaar. Op dit moment schrijft Wiersma gedichten over zijn reizen door Ierland. Ook vertaalt hij regelmatig poëzie, van verschillende talen naar het Fries en van het Fries naar het Nederlands. In 2020 was zijn gedicht ‘De Put’ het winnende gedicht van een prijsvraag in het kader van de festiviteiten rondom ’75 jaar vrijheid’. Onlangs won zijn gedicht ‘It Famke’ de Rely Jorritsma Award, de jaarlijkse Friese literatuurwedstrijd voor poëzie en proza.

Annelie David (Keulen) is danser, dansmaker en dichter. Sinds 1982 leeft zij in Amsterdam. In 2004 werd zij bekroond met de Dunya Poëzieprijs. Haar gedichten verschijnen in diverse literaire tijdschriften. Zij debuteerde in 2013 met Machandel. Bij PoëzieCentrum Gent verscheen haar vertaling van de gedichtenbundel Am Kalten Hang / op de koude helling van de auteur Esther Kinsky, (2016). Uitgeverij Vleugels publiceerde in 2020 Sensorium etc, een bloemlezing van de poëzie van Friederike Mayröcker, die David i.s.m. Lucas Hüsgen heeft vertaald. Davids nieuwste bundel Schokbos (Uitgeverij Oevers, 2020) is genomineerd voor de longlist van de Grote Poëzieprijs 2021.
Belén Berlín is een in Barcelona wonende dichter, consultant voor culturele projecten en UX-schrijver.  Ze is gepassioneerd door het vertellen van verhalen in verschillende formaten, zowel op het podium als via schrijven. Ze was mede-oprichter van de experimentele muziek- en poëzieband Las Hermanas del Desorden (“The Sisters of Disorder”), en samen publiceerden ze het collectieve poëzieboek en namen ze het album La Musa Suicida (“The Suicide Muse”) op. Ze was ook mede-oprichter van het in Londen gevestigde collectief van gemengde kunsten The Bloody Poets, maakte meer dan 7 jaar deel uit van The Poetry Brothel Barcelona (Prostíbulo Poético Barcelona) en trad ook op met het London Poetry Brothel. Haar poëzie is gepubliceerd in de bloemlezingen Libro Rojo (“Red Book”) door Prostíbulo Poético, delen 5 tot 10, en heeft het poëziezine “Kiss kiss, bang bang” in eigen beheer uitgegeven met haar gedichten vertaald in het Engels. 

Yousra Benfquih (Antwerpen) is doctor in de rechten (UA). Daarnaast is ze auteur, columnist, dichter en spoken word-artiest. Ze won de txt-on-stage-wedstrijd Naft voor Woord 2017. Als opkomend literair talent werd ze geselecteerd voor de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Recent haalde ze de shortlist van de Joost Zwagerman Essay-prijs. Haar columns verschenen reeds in De Standaard, De Morgen, VRT NWS, rekto:verso, SamPol en Knack, en maandelijks kan je haar brief aan De Held van de Week beluisteren op Radio 1. Met haar poëzie stond Yousra reeds op talrijke podia, gaande van de Roma tot de Bozar, en speelt ze steeds met het evenwicht tussen humor en ernst, en ongemak en ontroering. In 2020 was zij een van de sprekers op Ecopolis, het jaarlijkse rendez-vous voor iedereen die begaan is met een duurzame toekomst en ijvert voor de transitie naar een sociaalecologische samenleving.

Ale Oseguera is een dichter, romanschrijver en journalist, geboren in Guadalajara, Mexico, en gevestigd in Barcelona, ​​Spanje. Haar dichtbundel ‘Un hotel de cinco estrellas sobre un cementerio’ (Een vijfsterrenhotel op een begraafplaats) werd bekroond met de XII Poëzieprijs uitgereikt door Ediciones Oblicuas en gepubliceerd in 2019. Als romanschrijver debuteerde ze in 2020 met ‘Realidad en mono’ (Realiteit in mono), een verhaal over het taboe op homoseksualiteit in de amusementswereld-industrie. In 2019 bracht ze het album en poëzieboek ‘La Musa Suicida’ (The Suicide Muse) uit. Als spokenword-performer en actrice heeft Oseguera deelgenomen aan multidisciplinaire shows met een literaire basis, zoals Expendeduría Poetica, The Poetry Brothel Barcelona, ​​Exemplary Crimes van Max Aub, Poetry Slam en live schrijfshows. Ze is gespecialiseerd in literatuur over migranten en diaspora, met name door Latijns-Amerikanen in Spanje. In 2021 werd ze uitgenodigd als spreker en dichter op de UNESCO-leerstoel voor vrouwen, ontwikkeling en culturen. Oseguera heeft gewerkt als radiopresentator en producer, in de audiovisuele wereld als scenarioschrijver, producer en editor en ook als freelance copywriter. Haar teksten, waaronder krantenartikelen, literaire recensies, poëzie en fictieve verhalen, zijn gepubliceerd in Spanje en Mexico. Sinds 2019 presenteert en coördineert ze de poëziesectie van de show ‘Todos Somos Sospechosos’ (We zijn allemaal verdachten) op Radio 3, de culturele zender van Radio Nacional de España, de nationale omroep.)

ism Archipel Kunstenwerkplek, met de steun van Stad & District Antwerpen, Antwerpen Boekenstad, Het Oude Badhuis & Literatuur Vlaanderen. 


Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
prijzen
  • Gratis
locatie
  • Archipel

Extra

vanaf 12 jaar

Inkom Gratis | Er zijn nog tickets aan de kassa

LOCATIE: Archipel - Tegenover Korte Slachterijstraat - 2060 Antwerpen